آژانس مسافرتی گشت رویایی صدفشرکت گشت رویایی برگزار کننده تورهای اقساطی 12 ماهه در تمامی مسیرها..
از من بپرسید!
کد امنیتی

مسجد جامع یا مسجد کبود وان

نویسنده : تیم تولید محتوای گشت رویایی صدف

مسجد بزرگ وان، با بقایای نیمه پایینی مناره و دیوارهای پایه، به طور عمده مربوط به دوره سلجوقیان در قرن دوازدهم است. در زمان زلزله سال 1844، سقف این مسجد فرو ریخت و بعد از جنگ جهانی اول به وضعیت ویرانی درآمد. این مسجد، یکی از کمترین آثار باقی مانده از وان تاریخی است که در جنگ تحت تاثیر خاک قرار گرفت.

معروف ترین مسجد شهر وان، مسجد کبود یا مسجد جامع شهر وان

مسجد جامع وان کجاست؟

مسجد جامع واقع در کشور ترکیه و شهر وان است. آدرس: Yalı, Eski Kale Yolu, 65140 İpekyolu/Van, Türkiye

تاریخچه و قدمت مسجد جامع وان بازمانده دوران سلجوقیان

وقتی به روند تاریخی و ویژگی های بنا نگاه می کنیم، می فهمیم که در دوره سلجوقی ساخته شده است. این واقعیت که کامی کبیر در فهرست بنیادهای استان وان مورخ 1571 به عنوان متعلق به بنیادهای شاه ارمنی ذکر شده است مؤید این امر است. با توجه به این موارد، مسجد جامع توسط سوکمن اول (1100-1112) یا دوم از احلاتشاهانی که در اطراف دریاچه وان حکومت می کردند ساخته شد. پذیرفته شده است که در زمان سوکمن (1128-1185) ساخته شده است. مسجد مستطیلی طرح‌ریزی شده از گروه مساجد با گنبدی در جلوی محراب و تکیه‌گاه‌های متعدد است. ورود به مسجد از طریق درگاهی که در گوشه غربی دیوار شمالی باز شده است انجام می شود. در دوره عثمانی بخشی به ضلع شمالی اضافه شد. 

ویرانه های باقی مانده مسجد مناره سرخ

نمای داخلی شامل گنبد مقرنسی است که جلوی محراب را می پوشاند و بخش هایی با طاق های متقاطع پوشیده شده از طرفین آن را احاطه کرده است. مناره آن که تا به امروز باقی مانده است، در گوشه شمال غربی برآمده است. بدنه ای استوانه ای از آجر دارد و بعد از بالکن تخریب شده است. اگرچه تا به امروز باقی نمانده است، اما از نقاشی های قدیمی می توان فهمید که در واقع از نظر تزئینات و ویژگی های معماری داخلی بسیار خاصی داشته است. 


تصویر قدیمی از مسجد مناره سرخ در شهر ولن ترکیه

تزیینات بر روی دیوارهای داخلی، محراب و سردر در بیرون متمرکز شده است. تزیینات آجر و گچ از نمونه‌های هندسی، گل‌دار و خطی تشکیل شده است.


معماری مسجد جامع وان

بقایای مسجد بزرگ وان - نیمه پایینی یک مناره و دیوارهای پایه - اغلب مربوط به حکومت سلجوقیان در قرن دوازدهم است. تاریخ‌دان هنر اصلاناپا که در سال‌های 1970-1972 محوطه را کاوش کرد، تاریخ ساخت بعدی را در دوره اول حکومت قره قویونلو سلطان قره یوسف (1389-1400) بر اساس تحلیل تاریخی عناصر تزئینی پیشنهاد می‌کند. بخشی از یک دیوار دوره عثمانی، بخشی از یک الحاقیه 1721، نیز در غرب مناره باقی مانده است. این مسجد پس از ریزش سقف آن در زلزله 1844 متروکه شد و در طول جنگ جهانی اول به وضعیت فعلی ویران شد. این مسجد یکی از معدود آثار باقی مانده از وان تاریخی است که در همان جنگ با خاک یکسان شد. پلان طبقه بازسازی شده که در سال 1913 توسط دبلیو باخمن ترسیم شد تا حد زیادی توسط یافته های باستان شناسی آسلاناپا تایید شد. مسجد بر اساس این طرح از مجموعه ای از خلیج های طاقدار در سه ضلع محراب گنبدی شکل تشکیل شده بود که در محور شمال به جنوب حدود بیست و شش متر وسعت داشت. عرض حدود سی متر آن در قبله به دلیل دو پشتی در امتداد دیوار غربی به بیست و هفت و نیم متر در دیوار شمالی کاهش یافت. پیشتاق بلند آن که در منتهی الیه شمالی ارتفاع شرقی قرار داشت، با مناره ای گرد ضخیم با قاعده ای مربعی که در گوشه بیرونی پخ شده بود، احاطه شده بود. یک رواق محصور با یک سردر در امتداد دیوار شمالی تحت حکومت عثمانی اضافه شد. این تنها بخش دیواری است که باقی مانده است.

ویژگی های منحصر بفرد مسجد جامع وان

فضای داخلی مسجد به شش ردیف و شش تا هفت راهرو با پایه های بلند و هشت ضلعی تقسیم می شد. محراب مربعی که 9 خلیج را در مرکز دیوار قبله اشغال می کرد، با طاق مقرنس کاری استادانه ای پوشیده شده بود که با گنبدی چتری به ارتفاع حدود شانزده متر ختم می شد. گنبد بر روی شش طاق ضخیم حمل می شد که محراب را با طاق هایی به شرق، غرب و شمال آن متصل می کرد و در قسمت بیرونی با تاج مخروطی دو پله ای پوشیده می شد. طاق‌های طولی که در نیمی از ارتفاع گنبد قرار داشتند طاق‌ها را پوشانده بودند. فضای داخلی در مجموع با شانزده پنجره روی چهار دیوار روشن می شد. عکس‌های مسجد ویران شده مربوط به سال 1913، تزئینات آجری استادانه‌ای را بر سردر و مناره نشان می‌دهد. سردر مربعی سردر با یک پلاک کتیبه ای به خط کوفی پوشانده شده بود و در داخل یک طاق نوک تیز با نقوش هندسی به هم پیوسته با کاشی هایی در تمپان قرار داشت. دو نوار مستطیل شکل -- یکی با نقوش هندسی و دیگری دارای کتیبه ای کوفی مجموعه را قاب کرده اند که توسط دو پایه با طاقچه هایی در دو طرف احاطه شده است. بدنه آجری مناره با یک سری نوارهای کاشی ساده تزئین شده بود.

رزرو تور زمینی برای سفر به وان

تور زمینی سفر به وان با اتوبوس VIP با شرایط ویژه آژانس گردشگری گشت رویایی کارگذار و برگذار کننده تور های وان با بهترین شرایط پرداخت و ارائه خدمات عالی. اگر قصد سفر به وان را دارید، این فرصت استثنایی را از دست ندهید و همین حالا با کارشناسان مجرب ما در گشت رویایی تماس حاصل نمایید. 

 شماره تماس: 34109-026 

 جهت مشاهده اطلاعات سفر، دانلود پکیج، اطلاعات هتل و برنامه سفر همین حالا کلیک کنید.


نزدیک ترین رستوران ها به مسجد جامع وان

رستوران ارکوک کگ کباب کوکزادی کاگ کباب رستوران خاندان سفراسی رستوران اوپکیولو سور جیگرجسی

نزدیک ترین هتل ها به مسجد کبود وان

هتل وان سیتی آپارت هتل د کنفوریوم وان هتل مونتانا هتل ارک فامیلی

www.gashteroyayi.com

ثبت دیدگاه
نظرات کاربران